Pages

Monday, May 24, 2010

Makanan Tradisional Cina


Makanan Tradisional Cina dikatakan bermula dari pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad ke-18.

Kuih Bulan adalah sejenis kuih cina yang sering dimakan sewaktu perayaan Pertengahan Musim Luruh. Menurut hikayat, Kuih Bulan berdasarkan sebuah kisah yang berlaku di Negara Cina semasa pemerintahan puak Mongol ( Dinasti Yuan ).Kuih bakul, nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut. Makanan Tradisional Cina ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina.

Banyak lagi sebenarnya Makanan Tradisional Masyarakat Cina ini. Antaranya adalah seperti Chou Zhi Tou iaitu Sup yang menggunakan herba Chou Zhi Tou dengan direbus menggunakan kaki khinzir. Selain itu, kuih tradisional Peng Bing bagi masyarakat lama dahulu, Guang Bing (Kom Pia) , Gan Pan Mian dan Ding Bian Hu ( sejenis makanan orang Foochow yang biasanya dimakan semasa sarapan pagi atau lewat malam )

No comments:

Post a Comment